Mõtted vabadusest Eesti Taasiseseisvuspäeval

Tõeline vabadus saabub siis kui loobud kontrollist. Selline arusaamine on rullunud minu sees lahti viimase nädala jooksul – kiht kihi haaval sügavam ja selgem mõistmine.

On arutu energiakulu püüda kontrollida teist inimest, majandust, ilma, viiruse levimist jms. Võib ju kontrollida, aga mis kasu sellest on? Võibolla Sa ütled, aga siis ma tean, mis olukord on, ma tean olla kõigeks valmis, siis ei saa ükski halb asi rünnata mind selja tagant. Vähemalt mulle tundus – oluline on olla välisega kursis, oluline on kõik stsenaariumid läbi mõelda, analüüsida ja olla valmis – kõigele sellele, mis halvasti võib minna. 

Minu jaoks on vabadus olnud terve elu väga oluline väärtus, aga ma ei osanud näha, et valvates oma vabadust, piirasin ennast karmimal võimalikul viisil. Nüüd ma näen, et vabadus algab minu seest. See pole enam raamatust loetud rida vaid sügav mõistmine. Ainuke, mida üldse on võimalik kontrollida, on see, kuidas me ellu suhtume, milliseid tähendusi anname enda ümber toimuvale. Oluline on, et me ei läheks vastuollu oma sisemiste veendumustega ja et me jätkaks  küsimuste küsimist.

Näiteks täna, Eestile niivõrd tähtsal päeval, küsin ma, et kas on võimalik, et meie, eestlased, kes oleme vaimult suur ja vägev rahvas, oleme sajand sajandi haaval tulnud läbi raskustest ent hoides pea selgena ja vaimu virgena, müüme nüüd oma vabaduse maha, et teha täis lepingumahtusid täites käputäie eraettevõtete taskuid rahaga. Jah, ma räägin vaktsineerimisest, ühest võimalikust meetodist, mida on välja pakutud nähtamatu vaenlasega võitlemiseks. 

Ma ei tea ühtegi inimest, kes arvab, et maailm tuleb kriisi ohjamisega hästi toime.  Sellele vaatamata oleme loobunud küsimast, kuidas saab paremini? Eestlased on ju nii nutikad. Kui Iisraeli rahvas läks seda teed, et olla esirinnas vaktsineerimisega, siis miks me ei võiks otsida paremat lahendust? Iisraelis ei ole asjad kuidagi paremini kui meil, järelikult on võimalik paremini.

Selle asemel, et otsida tõhusamaid lahendusi, manipuleerivad eestlased oma lapsi vaktsineerima loosides välja auhindu, kutsuvad üles vallandama neid, kellel on tervise alal teistsugused arusaamised ja veendumused. Külvame hirmu ja lükkame ühiskonnast välja need, kes ei soovi sellesse tegevusse oma panust panna. Ja siis ütleme, et see kõik on teie endi pärast. 

Loen meediast, kuidas haritud ja edukad inimesed räägivad, et vaktsiinivastased kahjustavad teisi sellega, et nad on otsustanud hoida oma keha puutumatuna teatavatest meditsiinilistest protseduuridest. Vangutavad pead: näete, need uhuud ei usalda teadust. 

Ja seda tehakse vaatamata sellele, et usul, usaldusel pole teadusega midagi pistmist ja et protsessid alles käivad. Praegu pole ju küsimus selles,  et teadlased ja meedikud arvavad ühte moodi, ja neile vastanduvad nn lamemaalased ja vandenõuteoreetikud. Vaidlevad ka teadlased. Pole olemas ühtegi longituuduuringut, millele tugineda. Teadlased alles töötavad.  

Maailmas on segased ajad. Me ei tea, mida me ei tea, ja me ei tea, millal me selle teada saame. Seega ei jää muud üle kui tugineda enda sisemisele väärtustele ja nn talupojamõistusele.

Elame oma Eesti reeglite järgi, mis hoiaks fookuses meie endi eesmärke ja soove. Kas eesmärk on vaktsineerida või on eesmärk elada õnnelikku ja tervet elu? 

Täna möödub 30 aastat taasiseseisvusest, võibolla ongi käes meie esimene tõeline vaimne kriis, mis sunnib meilt küsima, kas EESTI JA MEIE -EESTLASED – ELAME OMA UNISTUST? Kui ei ela, siis mida saame ette võtta? Kelle ülesanne on teha valik ja elada oma unistust?

Ma kutsun kõiki üles vabadusele. Vabadusele ise otsustada, kuidas ma maailma näen ja tajun! Vabadus otsustada, kuhu ma oma energia ja panuse suunan. 

Ma kutsun kõiki üles heatahtlikkusele. Kõik on looja looming, võtke see vastu – ka praegu maailmas toimuv. Tunnista, võta vastu ja otsusta, kuidas sa sellesse suhtud. 

Kutsun kõiki üles hoidma soojust oma südames ja armastama oma lähedasi, ja mitte suruda neid vastuollu oma veendumustega, sest sa kardad surma.

Ma kutsun kõiki üles armastama iseennast, nii nagu kõige väärtuslikumat hinge siin maailmas. See on sinu elu, sinu kogemus ja ainult sina saad otsustada, kuidas sa seda elu kasutad ja kuhu oma vaimu ja hingejõudu paned.

Foto: Jaak Aheliku FB lehelt

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s